Les llengües del Raig, un patrimoni desconegut de la nostra història
Es tracta d’un espai patrimonial històric que conté una obra hidràulica única, datada entre els segles X i XI, un vestigi procedent del fructífer periode andalusí al nostre territori.
La seua funció era repartir l’aigua de manera proporcional per a garantir la fertilitat d’un bon grapat de fanecades a les nostres terres de l’Horta.
Les Llengües del Raig, catalogades i protegides com a Be de Relevància Local són el vestigi arqueològic més antic al poble de Burjassot.
Actualment es troben junt a l’estacio del metro de Empalme i fa ben poc es va conseguir que el manteniment i conservació d’este tresor del nostre patrimoni cultural corresponguera a l’Ajuntament del nostre municipi. Amb l’acord arribat amb FGV, Burjassot ha recuperat una part fonamental de l’herència cultural que ens van deixar els musulmans, fills de la nostra terra com ho som nosaltres, i al mateix temps ens recorda el nostre oritge rural, de vital importància històrica per a les nostres vides.
Tan sols ens fa falta posar-ho en valor com es mereix, com a element primordial del nostre passat, del nostre vincle amb l’Horta, amb la gent del camp i amb les seues collites, llauradores i llauradors que amb tanta feina i esforç segueixen treballant de valent per conservar un paisatge únic a tota Europa.
Per aconseguir-ho hem de donar a conèixer este lloc a molta més gent, fer que els col.legis el visiten i arriben a comprendre la seua importància. Hem recuperat el panell informatiu que explica les seues característiques perquè és un bon recurs didàctic per a les persones que s’acosten a veure’l i una porta oberta a poder aprendre d’una manera de vida completament lligada a la terra.
Ens ajudeu a compartir el coneiximent del nostre patrimoni?
BREU DICCIONARI
Fanecades: és una unitat de mesura agraria de superficie usada a la Comunitat Valenciana que equival a 831’09 m², és l’extensió de terra que es calcula que es pot sembrar en una faneca (unitat de volum que equival a 55.5 l.) de gra. Es divideix en 200 braces quadrades o en 4 quartons i és la dotzena part d’una hectàrea.
Llengües: sistema tradicional de repartició d’un canal de reg (sèquia) en forma de “V” mitjançant un tallamar que divideix el caixer de la sèquia, assignant a cadascun dels canals resultants (o sèquies) un cabal en funció d’una estimació històrica basada en la proporcionalitat.
Sèquia: conducte llarg i estret que te la funció de recollir l’aigua dels llocs de captació (rius, torrents, pous, basses o assuts) i distribuir-la als camps de cultiu.
Tormos: la sèquia de Tormos és una de les 8 sèquies de la Vega de València que estan baix la jurisdicció del Tribunal de les Aigües, l’oritge de la seu construcció data de l’época musulmana al nostre territori.
Dintell: fusta o pedra travesera que tanca la part superior d’una porta o una finestra (o d’una sèquia) i que descansa sobre el muntants.
Tallamar: és una prolongació corba o en forma d’angle que tenen els pilars d’un pont i que serveix per a disminuir la resistència que oposen a la corrent del riu.
Paco “Ferrús””Ulloig”
Comentarios
Publicar un comentario
Escribe tus comentarios